Maldiverna

Liveaboard & landbaserat

Besök ett vykort!

Maldiverna har gjort sig känt för att förtrolla besökarna med vykortsvyer i samtliga väderstreck.
Republiken Maldiverna är en örike bestående av kritvita stränder, kristallklart vatten och vajande kokospalmer. Landet ligger i norra Indiska oceanen sydväst om Sri Lanka och Indien. Den stora ytan som öarna spänner över gör Maldiverna till ett av världens mest geografiskt spridda land. Sett till den fasta ytan är landet däremot Asiens minsta och detsamma gäller antalet invånare. Detta beror på att mer än 99 % av landet består av vatten, perfekt för den som vill uppleva ett enormt utbud av fantastisk dykning. Maldiverna är ett fint resmål för den som vill ligga på en strand och njuta av de vackra vyerna men också ett utomordentligt resmål för den som vill uppleva livet även under vattnet! Missa inte våra
avgångar med Liveaboards i Maldiverna.

  
Det marina livet
Det som gör Maldiverna eftertraktat bland dykare är den biologiska mångfalden som möjliggörs av atollerna och det stora antalet korallrev som omger dem. Landet räknas till en av världens främsta dykdestinationer. Har du ännu inte upplevt dykning med valhaj eller mantor? Då har du tur, chansen att uppleva någon eller båda av dessa magnifika djur är stor på Maldiverna!

På ett och samma dyk kan du uppleva allt från stora revhajar till små, färgglada revfiskar. Utbudet är väldigt varierat med olika arter av hajar; exempelvis grå revhaj, vitfenad revhaj, sköterskehaj och leopardhaj, olika arter av rockor,- örnrockor, djävulsrockor, stingrockor. Sedan finns det självklart massvis med fiskarter som barracudas, grodfisk och snappers. För den makrointresserade finns det fina möjligheter till att möta krabbor, nakensnäckor och olika maskarter. På toppen av det ett rikt utbud av färgglada koraller och svampar, både mjuka och hårda. Beroende på tidpunkt och årstid kan du vid dykning i Maldiverna uppleva måttliga till kraftiga strömmar. Det är här som djuren trivs och strömmarna för in nytt näringsrikt vatten till korallreven. Strömmarna möjliggör långa, bekväma driftdyk vilka genomförs från mindre båtar kallade ”Dohni”. Dessa följer med strömmen och plockar upp dig efter avslutat dyk.


Klimat
Maldiverna är en åretrunt-destination för dykare med ett ständigt varmt och tropiskt klimat. En genomsnittstemperatur på 29-32 grader gör Maldiverna till ett utmärkt resmål för frusna nordbor. Två väderlekar dominerar ändå klimatet. Den nordöstra monsunen som håller på från december till mars med vindar som blåser från nordost. Den andra perioden är något fuktigare och kommer med den sydvästra monsunen som håller på från april till november, vilken kan dra med sig mer regn och starka vindar.

 

Geografi
Det som gör Maldiverna till ett högt rankat resmål för dykare är dess speciella geografi. Maldiverna består av 1192 korallöar som är grupperade i 26 atoller. Över 80 % av Maldivernas öar består av korall och sträcker sig mindre än en meter över havet.  Atollerna består av levande korallrev och sandbanker som i sin tur ligger på toppen av en lång bergsrygg som reser sig ur indiska oceanen i söder och vidare genom Maldiverna norrut. Toppen av denna rygg utgör en naturlig mur av korallrev som sträcker sig från norr till söder och som endast tillåter fartyg att passera genom den södra änden av Maldiverna.
Huvudstaden Malé är placerad centralt i bandet av atoller och i anslutning till dess internationella flygplats är det enkelt att fortsätta via båt eller sjöflygplan både norrut och söderut beroende på resmål. Ungefär hälften av landets invånare bor i huvudstaden Malé, övrig befolkning är utspridd över cirka 200 öar.


Liveaboard
Liveaboard är utan tvekan det bästa valet för det ultimata dykresan i Maldiverna. Liveaboard ger dig möjlighet att njuta av många olika dykplatser på samma resa. Du gör upp till 3 dyk per dag och all mat ingår. Din semester börjar direkt efter ankomst i Malé flygplats. Här möts du av våra representanter vilka hjälper dig med transfer till båten, en kort båttur följt av en välkomstdrink. Välkommen ombord!

På en liveaboard i Maldiverna bor du ombord under hela din dyk-semester.  Du kan välja att kombinera din liveaboard med några dagar på en resort ö eller flyga hem direkt efter avslutad kryssning. Båtarna har både tvåbäddskabiner men även kabiner med dubbelsäng. Du gör dagligen upp till 3 dyk. Helpension, te, kaffe och vatten ingår samt lån av flaska, vikter och dykguide tjänster. Det finns dykutrustning att hyra för den som saknar egen. Om vädret tillåter brukar  det på de flesta avgångar bjudas på en grillafton på en så kallade ”Desert island”.
|Avgångar med liveaboard|


Dykningen på Liveaboard
All dykning sker från den medföljande dykbåten som kallas för Dhoni. Dykutrustningen bevaras på Dhonin tills det är dags för nästa dyk. Detta sätt att flytta över all dykverksamhet till en mindre medföljande båt bidrar till ytterligare säkerhet och större öppna utrymmen på liveaboards-båten samtidigt som det möjliggör en mer flexibel dykning.

Maten på liveaboard
Köket Ombord är en blandning av Europeiska och Asiatiska rätter och kocken tar gärna emot individuella önskemål. Maten är rik och omväxlande och köket stort och välutrustat. Kockarna överaskar med spännande rätter gång på gång!

För dig som inte dyker
För dig som inte dyker finns fortfarande massor att uppleva och se under kryssningen! Kanske får du chansen att snorkla med mantor eller valhaj. Dessutom finns det spa ombord på flera av våra båtar. Hör gärna med oss om detaljerfakta om Maldiverna
Invånare 393 000
Visum Nordiska medborgare erhåller turistvisum i 30 dagar utan extra kostnad vid ankomst till flygplatsen
Tidszon EST (UTC+5)
Språk Dhiveti. Engelska går bra på båtarna
El 220 v, 50Hz. Svenska kontakter fungerar
Valuta Rufiya (Rf). Dollar och Euro accepteras också

Observera
 att det inte är tillåtet att ta med sig alkohol vid inresa till Maldiverna. All alkohol beslagtas av tullen. På resorten och dykbåtarna finns dock alkoholhaltiga drycker till försäljning.