Oman

Liveaboard & landbaserat

Med en karaktär av expedition och äventyr

Sultanatet Oman ligger på nordöstra hörnet av den Arabiska halvön och med en flygtid på ca. 7 timmar ligger landet inom lagom avstånd från Sverige. Sedan några år tillbaka har landet börjat satsa på turismen och snabbt skaffat sig ett gott rykte som en självklar semesterdestination.

Innan du fortsätter och läser vill vi betona att dykning i Oman är mycket varierande från gång till gång.
Vissa tillfällen stämmer allt när det gäller djurliv och siktförhållanden men andra tillfällen kan dykningen inte motsvara alla förväntningar. Det är omöjligt att säga när och hur djuren rör sig i området och vi har fortfarande inte lyckats hitta ett mönster som alltid stämmer när det gäller djurens förflyttningar i området.

Oman har mer än 1700 kilometer av outforskat kust. Här finns underbara sandstränder men även hisnande berg, grottor, ökenlandskap i en av världens mest solsäkra klimat.  På många ställen längst med kusten möts man av spektakulära vyer där bergen störtar direkt ner i havet. Landet har också en rik, spännande och urgammal historia med gamla fort, praktfulla palats, vakttorn och moskéer som vittnar om landets förflutna.

  
Det marina livet
Djupförhållanden med omväxlande vattentemperatur på olika djup i kombination med strömmar har satt sin prägel på det marina livet i Oman. Syre och näringsrikt vatten driver in med strömmarna från Indiska oceanen och skapar gynnsamma förutsättningar för både stora och små marina djur. På grund av det höga koncentrationen av plankton kan sikten under vatten i vissa tider vara något sämre men inget ont som inte för något gott med sig. Det är just tillgången på plankton som bidrar till det imponerande biologiska mångfald Oman har att erbjuda. Stingrocka, Örnrocka och Darrocko ser man mycket ofta. Vissa arter av revhajar, speciellt Leopard hajen finns det gott om. Ett brett utbud av muränor, sköldpaddor, havsormar, ålar, nakensnäckor, tioarmade bläckfiskar, drakfiskar och Skorpion fiskar plus alla vanliga korallfiskar men också stora stim av barracuda och tonfisk trivs i området. Det händer också att man få uppleva och se ovanliga fiskarter som Sun Fish (Mola Mola). Under vissa perioder finns det mycket stora chanser att se valar och framförallt Knölval och valhaj.


Muskat
Vattnen utanför Omans huvudstad Muskat har några av de bästa dykplatserna i regionen. Dykplatserna är lätt tillgängliga och har varierande djup av 10 till 30 meter. Dessa dykplatser  nås med dagsturbåtar  från Muscat eller liveaboards.  
Marinreservatet Daymaniyat Islands, Bandar Khairan, och Fahal Islands är några av de mest kända dykplatserna. Ett första dyk här ger en föraning om stor mångfald av marint liv. Det tycks inte finnas någon sortering utan allt verkar finnas överallt, mycket fisk, Koraller, rockor, sjöhästar, sköldpaddor speciellt den sällsynta Hawksbill havssköldpadda och massor av bottenlevande makroliv.

 

Liveaboard med M/Y Saman Explorer.

Från oktober till maj
M/Y Saman Explorer erbjuder 7 dagars kryssningar. Rutten inkluderar Hallaniyat öarna i södra Oman.
Den här populära rutten har nu körts i ett par säsonger och fortsätter att erbjuda äventyrliga dykupplevelser. Området kan fortfarande betraktas som outforskat och därför kommer du med din deltagande medverka att mycket sannolikt upptäcka nya platser. En av höjdpunkterna på den här resan är att se Knölval men även möten med stora mantor hör till vanligheterna. Njut av färggranna rev, vackra klippformationer och enorma fiskstim. Vraket  The City of Winchester är ett 150 meter lång brittiskt skeppsvrak och den första Brittiska skepp som sänktes av Tyskarna i början av första världskriget. Hon är fortfarande i utmärkt skick och vilar på havsbotten på 30 meter djup. (Under 2015 kan dykförbjud råda på vraket pga. planerade vetenskaplig forskning )
Eftersom vattnen i området är fortfarande relativt okända och turismen i regionen är fortfarande relativ outvecklad, har den här dykkryssningen en karaktär av expedition och äventyr vilket passar i regel erfarna dykare.

Från Augusti till september
M/Y Saman Explorer erbjuder 7 dagars kryssningar. Rutten inkluderar berömda dykplatser av Daymaniyat öarna och Muskat området, Fahal island och Bandar Khayran.
Under den här resan utforskar du dykvattnen kring  Ras Abu Dhaut i en regionen söde om Muskat. Du dyker även Daymaniyat öarna (som är upptagna på UNESCO´s världsarvslista). Du dyker också vraket Al Munassir, Fahal island och Bandar Khayran. Räkna med att stöta på massor av fisk, sköldpaddor, färggranna rev och det finns en stor chans att se valhaj.


Valhaj-kryssningar

Från september till november
Under månaderna september till november har man kunnat se större förekomst av valhaj i områden kring Sifah. Ombord på en liveaboard har man ännu större chans att dyka med dessa fantastiska djur.
M/Y Saman Explorer börjar sina avgångar för första gången 2015 och erbjuder 7 dagars kryssningar med utgång från Sifawy Boutique Resort söder om Muskat. Ruten inkluderar också dykplatserna Fahal och vraket Al Munassir men målet är att dyka med valhajar vilka håller sig i området denna tid på året. Båten avgår och återvänder från nya marinan i Sifawy Boutique Resort söder om Muscat.


Liveaboards i Musandam

En del av Oman som ligger skilt från resten av landet. Området ligger norr om Förenade Arabemiraten vid Hormuzsundet. Halvön Musandam är omgiven av höga berg som sträcker sig längst med kusten och skapar imponerande fjordar. Dessa spektakulära fjordar har gett namnet "The Norway of Arabia" till regionen. Dykningen här kan bäst upplevas som liveaboard. Här kan du förvänta dig att se allt från sköldpaddor, valhaj, revhajar till Mola Mola och massa andra oväntade exotiska djur.  Det marina livet har en stor mångfald och bjuder på överraskningar där man minst anar det.
Våra resor till Musandam börjar och avslutas med flyg via Dubai. Efter 2 timmar transfer
går du ombord på en av våra liveaboards båtar. Båtarna är byggda i traditionella konstruktioner
och kallas Dhow. Dessa båtar är något mindre men rena och praktiska för ändamålet. Dykning sker från medföljande mindre båt.


Landbaserad i Musandam/Khasab

Vi erbjuder också landbaserade dyksemester i Musandam. Oasis Villa är en mysig plats, beläget i centrum av Khasab på gångavstånd från flera lokala butiker, restauranger och bankomater. Villan är byggd under 2010 och omges av en traditionell Omansk trädgård. Gästerna är uteslutande dykare. Rummen är rymliga med queen size-sängar utrustade med badrum och AC. Det är inte ett hotell, men ett pensionat på Bed & Breakfast basis. För dyk-gäster erbjuds daglig transfer till och från dykcentret på Tulip hotell.

 

fakta om Oman
Oman ligger i nordöstra delen av Arabiska halvön. Kustremsan sträcker sig från Hormuzsundet i norr till Jemen vid Indiska oceanen i sydost. Oman är den näst största landet på den Arabiska halvön. Omans grannländer är Förenade Arabemiraten i norr, Saudiarabien i väst och Jemen i sydost. Landet är fortfarande ganska okänd för Svenska turister men fler och fler upptäcker möjligheterna för en avkopplande och spännande semester i detta fantastiska land. Människorna är mycket artiga och enorm gästvänliga. Naturen är inte bara öken som många tror utan det finns stora gröna åkrar, höga berg och djupa fjordar.

Invånare: 2,6 miljoner (andelen utlänningar ligger på cirka 25 procent), med 7,8 invånare per km² är Oman ett av världens länder med den minsta folktätheten.

Visum
Nordiska medborgare behöver endast ett pass, som måste vara giltigt i minst sex månader. Visum kan köpas på flygplatsen och kostar cirka 360 SEK när du anländer via Muskat eller Salalah. Inresevisum till Musandam är gratis för tio dagar när du kommer landsväg och redan har inresevisum för UAE.

Invånare:2,6 miljoner (andelen utlänningar ligger på cirka 25 procent), med 7,8 invånare per km² är Oman ett av världens länder med den minsta folktätheten.
Tidszon: UTC/GMT +4
Huvudstad: Muskat
Språk: Det officiella språket är arabiska, andra viktiga språk är svahili, urdu, hindi. Ett vanligt umgänges- och handelsspråk är engelska.
El: 240 Volt, och då eluttaget är rektangulärt behövs adapter.
Valuta: Rial (OMR)
1 OMR = Ca. 22 skr.